Menu Zoeken Job XS 078 - 6 111 040
Nieuws & Artikelen

6 redenen om te kiezen voor loopbaanbegeleiding voor je werknemers

14 april 2019

6 redenen om te kiezen voor loopbaanbegeleiding voor je werknemers

Watlevertloopbaanbegeleidingop6

6 redenen om te kiezen voor loopbaanbegeleiding voor uw werknemers.

Regelmatig krijgen wij vraagstukken over duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie. Niet zo gek, als je het percentage ziet van werknemers die bijvoorbeeld te krijgen maken met een burn-out. Daarnaast zijn werknemers steeds minder honkvast. Ze switchen sneller van baan, iets wat ook gevoed wordt door het huidige bedrijfsleven. Het werk wordt steeds dynamischer en moet zich continu aanpassen aan de trends en veranderingen. Dat betekent dat er voor en door werknemers een hoop verbeterd kan worden. Zeker als de pensioenleeftijd omhoog blijft gaan. Loopbaanbegeleiding als vast onderdeel van het personeelsbeleid is een duurzame investering voor zowel de werkgever als de werknemer. We hebben zes belangrijke redenen hiervoor op een rij gezet.

1. Loopbaanbegeleiding draagt bij aan bevlogen werknemers

Een belangrijk aspect van loopbaanbegeleiding is bewustwording. De werknemers moeten zich realiseren dat het belangrijk is dat zij zich gedurende hun loopbaan blijven ontwikkelen. Dit draagt bij aan het vergroten van de betrokkenheid en bevlogenheid van de medewerkers. Een aantal vragen die zij zichzelf kunnen stellen in dit traject zijn:

  • Beschik ik over de juiste competenties voor mijn functie?
  • Past de afdeling waar ik werk bij mij?
  • Is er een goede balans tussen mijn werk- en privésituatie?
  • Hoe gaat het met mijn fysieke en mentale belastbaarheid?
  • Biedt de functie mij genoeg uitdaging om gemotiveerd te blijven?

Medewerkers met passie en bevlogenheid voelen zich betrokken bij het bedrijf, de organisatie en zijn daardoor gemotiveerd om kwalitatief werk af te leveren. Enthousiasme zorgt dat ze zichzelf willen blijven ontwikkelen en energie willen steken in hun werkzaamheden. Bevlogenheid zorgt voor betere prestaties, meer en grotere klanttevredenheid, meer winst en minder verloop (SKB.nl, s.d.). Dit is een onmisbare basis voor de volgende punten (redenen).

Veel organisaties meten tevredenheid onder de werknemers. Bas Kodden van Nyenrode Business Universiteit denkt daar anders over:‘Als dat al iets zegt, dan gaat het meer over het verleden en is het zeker niet het antwoord op de vraag of iemand ook echt bevlogen is. Waar het in feite allemaal om draait is werkmotivatie en daar kom je achter door de bevlogenheid van medewerkers te meten. Bevlogenheid moet je zien als de activatiegraad van betrokkenheid.’ (B. Kodden, 2018).

2. Fitte werknemers: fysiek en mentaal

’Bij vitaliteit denken we vaak aan sporten en fruit eten. Maar vitaliteit op de werkvloer gaat veel verder dan dat’. Aldus Pieter van den Hoogenband (deondernemer.nl, 2016), die vitaliteitsambassadeur voor ONZV Zorgverzekeraar is geweest. De juiste houding achter een bureau, het kunnen omgaan met stress en een gezond slaappatroon is ook ontzettend belangrijk. Als werkgever kun je hierin een belangrijke rolspelen. Je kunt je werknemers natuurlijk niet controleren of dwingen om bepaalde maatregelen te nemen, maar je kunt ze wel op weg helpen. Bijvoorbeeld door hen te wijzen op risico’s en het bieden van alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan ergonomische bureaustoelen, een staande werkplek, stimulatie om wat vaker de trap te nemen of een rustige lunchomgeving. ‘Gezonde, fitte werknemers zitten lekkerder in hun vel, zijn langer inzetbaar en presteren beter’ (deondernemer.nl,2016).

3. Bespaar kosten

Werknemers die gezond zijn en zich fit voelen zijn minder vaak en minder lang ziek. Een groot uithoudingsvermogen en voldoende spierkracht zorgen ervoor dat zij minder vatbaar zijn voor RSI- en rugklachten en herstellen daar bovendien sneller van. Vitale werknemers hebben minder vaak griep en meer energie om zich op hun werk te focussen. Een laag percentage ziekteverzuim draagt positief bij aan de productie van je onderneming. Gezonde werknemers werken efficiënt en zijn duurzaam inzetbaar (MKB Servicedesk, 2017). Zoals eerder beschreven is naast gezondheid bevlogenheid erg belangrijk. Gemiddeld is het percentage van het aantal werknemers die zich ziek melden 37% lager als zij passie en bevlogenheid hebben voor hun werk. Deze bevlogenheid zorgt voor een verantwoordelijkheidsgevoel. Investeren in je personeel door de juiste begeleiding is dus niet alleen belangrijk voor je werknemers, maar komt je bedrijf en haar resultaten ook ten goede.

4. Houd kennis in huis

Volgens Effectory (2017) is de kans dat werknemers naar een andere werkgever overstapt 65% lager wanneer zij zich betrokken voelen bij het bedrijf. Investeren in kennis en uitdagingen van werknemers zorgt ervoor dat zij voldoende gemotiveerd blijven om hun werk binnen het bedrijf uit te voeren. Je personeel blijft loyaal en de kennis blijft in je organisatie.

5. Hogere productiviteit en stijgende winst

Winst is natuurlijk een van de focuspunten van je organisatie. Op jaarbasis leveren medewerkers die betrokken en bevlogen zijn bij hun werk 22% meer winst op. En dat alleen al zonder extra investering. Dat is natuurlijk een stuk aantrekkelijker dan een reorganisatie of een bezuiniging (Effectory.nl, 2017). Om hier het maximale uit te halen is het een must om serieus aan de slag te gaan met goed werkgeverschap. Schep de juiste kaders voor bevlogen werknemers die plezier hebben in hun werk, die kwaliteit leveren en goed in hun vel zitten. Zij zijn de ambassadeurs voor je organisatie (Effectory.nl, 2017). Uit onderzoek (Effectory, 2017), blijkt dat gedreven werknemers 21% productiever zijn dan collega’s die dat niet zijn. Ze zijn productiever doordat ze gemotiveerd en enthousiast zijn om hun taken tot een goed einde te brengen. Het werk wordt met plezier voltooid zonder extra urenen vaak met meer resultaat.

6. Een loopbaantraject werpt voor langere tijd zijn vruchten af

Medewerkers met passie en bevlogenheid houden niet alleen je bedrijf gezond, maar houden ook de collega’s en de klanten tevreden. Een dergelijk proces blijft zijn vruchten af werpen.

Zoeken