Menu Zoeken Coaching in de natuur 078 - 6 111 040

Jouw jobcoach in Breda

People in Place

Jobcoach People in Place

De beroepsbevolking in Nederland telt bijna 10 miljoen professionals. Bijna honderdduizend daarvan zijn werkzaam in Breda en dragen dagelijks bij aan de welvaart en economie van Noord-Brabant. Toch zijn lang niet al deze werknemers kerngezond. Uit onderzoek blijkt zelfs dat zo’n 10% van de bevolking een beperking heeft.

Veel van deze mensen nemen ondanks hun beperking gewoon deel aan de arbeidsmarkt. Dat iemand een beperking heeft, betekent namelijk niet dat die niet langer inzetbaar is. Toch zien we nog te vaak dat werknemers met een beperking niet de juiste begeleiding krijgen. Of dat ze werk verrichten dat niet past bij hun fysieke of mentale belastbaarheid. Daardoor ligt arbeidsongeschiktheid op de loer. Dat is zonde en bovendien oneerlijk, want dat iemand een beperking heeft, betekent niet dat die moet worden afgeschreven.

Jobcoaching is een uitstekend middel om werknemers met een beperking te ondersteunen in hun loopbaan. Samen met een jobcoach ontdekt de werknemer wat hun belastbaarheid is en welke werkzaamheden daar het beste bij passen. Het doel: met plezier aan het werk blijven met een (blijvende) beperking en actief deelnemen aan de maatschappij.

Wordt een jobcoach door de gemeente Breda vergoed?

Als je een jobcoach inhuurt, worden de kosten hiervan vergoed door UWV of door de gemeente Breda. Voorwaarde is wel dat de jobcoach NOLOC-gecertificeerd is en is aangesloten bij een organisatie die door UWV wordt erkend. Een goed voorbeeld daarvan is onze organisatie People in Place.

Bart van de Ven en Richard van de Wijngaart - People in Place

3 voorbeelden van jobcoaching in de praktijk

Het doel van jobcoaching is om werknemers met een tijdelijke of blijvende beperking te helpen om het maximale uit hun carrière te halen. Centraal daarin staan het vinden van een functie die past bij hun belastbaarheid, het vergroten van hun zelfstandigheid en het bevorderen van een inclusieve werkomgeving. Enkele voorbeelden van situaties waarbij jobcoaching wordt toegepast:

1. Nieuwe werknemers met een beperking

Heb je een nieuwe werknemer die met een beperking kampt? Dan kun je subsidie aanvragen voor het inschakelen van een jobcoach. De jobcoach helpt jouw nieuwe werknemer om kennis te maken met het dagelijkse werk, bedrijfsprocessen inzichtelijk te maken en hun rol binnen het team te ontdekken.

2. Werknemers die terugkeren na (langdurig) verzuim

Na een periode van ziekte of letsel kan jobcoaching worden ingezet om werknemers te helpen om terug te keren naar hun (aangepaste) functie. Met behulp van de jobcoach bouwen ze hun arbeidsuren geleidelijk op en leren ze omgaan met hun beperking op de werkvloer. Daarbij wordt de nadruk gelegd op wat de medewerker wél kan, in plaats van op wat die niet kan. De belastbaarheid staat daarin altijd centraal.

3. Aanpassen van de werkplek

Soms is het nodig om een werkplek aan te passen, zodat een medewerker met een beperking zijn werk beter kan uitvoeren. Soms gaat dit om een extra ergonomische werkplek of een werkplek waar ruimte is voor een rolstoel, maar soms ook om het aanbrengen van wijzigingen in de dagelijkse werkzaamheden. Een jobcoach kan hier ondersteuning bij bieden. Je leest hier meer over lezen op de pagina over jobcarving en jobcreation.

Onder welke voorwaarden kun je jobcoaching aanvragen?

Als je jobcoaching wilt inschakelen, kun je terecht bij People in Place. Je kunt vervolgens met onze hulp subsidie aanvragen via UWV of de gemeente. Daar zijn wel diverse voorwaarden aan verbonden. De eerste voorwaarde is dat de betreffende werknemer op het moment van de aanvraag ook daadwerkelijk over werk beschikt. Ook moet er door UWV zijn vastgesteld dat er sprake is van een structurele functionele beperking (SFB).

Wat kun je van onze jobcoach in Breda verwachten?

Onze jobcoach staat klaar om jouw (voormalige) werknemer te begeleiden bij het vinden van een passende werkplek en het inschatten van de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid. De jobcoach is actief betrokken bij het inwerkproces, ontwerpt een persoonlijk trainingsprogramma en werkt samen met de werknemer stap voor stap aan het vergroten van hun zelfstandigheid.

De jobcoach vervult daarbij een dubbele rol: enerzijds biedt die emotionele ondersteuning en begeleiding aan de werknemer, en anderzijds fungeert die als het eerste aanspreekpunt voor jou als werkgever. De jobcoach informeert je over mogelijke subsidiemogelijkheden, bespreekt de voortgang en helpt je bij het oplossen van eventuele problemen. Ook ondersteunt de jobcoach bij het optimaliseren van de samenwerking tussen het team en de betreffende werknemer.

People in Place is jouw jobcoach in Breda

Het doel van People in Place: de juiste mensen op de juiste plek krijgen en hun vitaliteit en werkgeluk vergroten. Ook wanneer ze een tijdelijke of blijvende beperking hebben. Benieuwd wat we voor jouw organisatie in Breda kunnen betekenen? Neem dan via de button contact met ons op of bel ons op 078-6111040.

Disclaimer: Wet- en regelgeving is onderhevig aan veranderingen. Check daarom altijd de website van UWV voor de meest actuele informatie.

Wij zijn u graag van dienst

Bekijk ons team
Zoeken