Menu Zoeken Coaching in de natuur 078 - 6 111 040
Nieuws & Artikelen

Hoe interieurontwerp de werkomgeving beïnvloedt

30 september 2024
De Interieur Bar Breda

Dit blog maakt deel uit van een reeks artikelen geïnspireerd door de vijf pijlers van vitaliteit op de werkvloer van ASR en is gebaseerd op de 5e vitaliteitspijler "werkomgeving". Als professioneel loopbaan- en re-integratiebureau bieden wij graag een verruimende blik op het welzijn van werknemers. Wil je meer weten over wat wij voor jouw werknemers kunnen betekenen op het gebied van coaching en vitaliteit? Maak dan gerust een afspraak met ons.

Door: Maaike - eigenaresse van De Interieurbar

Een doordacht interieurontwerp heeft impact op de werkvloer

Als eigenaresse van De Interieurbar en gepassioneerd interieurontwerper ben ik ervan overtuigd dat een doordacht interieurontwerp een enorme impact kan hebben op het welzijn en de productiviteit van werknemers. In dit artikel wil ik graag delen hoe specifieke elementen van interieurontwerp kunnen bijdragen aan een gezondere en meer stimulerende werkomgeving. Lees snel verder als je benieuwd bent naar praktische voorbeelden en adviezen om jouw werkplek te verbeteren.

De interieurbar Breda

Het belang van doordacht interieurontwerp

Interieurontwerp gaat verder dan alleen een mooi plaatje; het gaat om het creëren van een omgeving die het welzijn en de prestaties van mensen bevordert. Een goed ontworpen werkruimte kan bijdragen aan het verminderen van stress, het verbeteren van concentratie en het stimuleren van creativiteit. Dit is van cruciaal belang in een tijd waarin veel mensen lange dagen op kantoor doorbrengen.

Elementen die concentratie en productiviteit bevorderen

Bij het ontwerpen van een werkomgeving die gericht is op welzijn en productiviteit, zijn er verschillende elementen om rekening mee te houden.

1. Natuurlijk licht en groen

Studies hebben aangetoond dat natuurlijk licht en groene elementen in een kantooromgeving de stemming en productiviteit van werknemers kunnen verbeteren. Door te zorgen voor voldoende daglicht en planten toe te voegen, kunnen werknemers zich energieker en alerter voelen.

2. Ergonomische meubels

Het gebruik van ergonomische meubels, zoals verstelbare bureaustoelen en zit-sta bureaus, kan bijdragen aan het voorkomen van rugklachten en het bevorderen van een goede lichaamshouding. Dit draagt niet alleen bij aan het fysieke welzijn van werknemers, maar kan ook hun productiviteit verhogen doordat ze comfortabeler kunnen werken.

3. Ruimtelijke indeling

Een slimme ruimtelijke indeling kan de interactie tussen werknemers bevorderen en tegelijkertijd ruimtes bieden voor geconcentreerd werken. Denk bijvoorbeeld aan open werkplekken voor samenwerking en afgesloten ruimtes voor concentratie en privacy.

Maaike - De Interieur Bar

Succesvolle projecten en voorbeelden

In mijn eigen praktijk heb ik verschillende projecten uitgevoerd waarbij het doel was om de werkomgeving te transformeren naar een plek die het welzijn en de productiviteit van werknemers bevordert. Een van mijn meest recente projecten was bijvoorbeeld de herinrichting van het kantoor van een boekhouder, in het centrum van Breda. Door gebruik te maken van warme kleuren, ergonomische meubels en natuurlijke materialen, hebben we een inspirerende en comfortabele werkplek gecreëerd waar werknemers zich thuis voelen en optimaal kunnen presteren.

De invloed van kleurgebruik

Kleur heeft een sterke invloed op onze stemming en energieniveau, en kan dus een belangrijke rol spelen in het ontwerp van een werkomgeving. Zo kan het gebruik van blauwe tinten een gevoel van kalmte en focus bevorderen, terwijl het gebruik van gele tinten energie en creativiteit kan stimuleren. Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften en doelstellingen van een organisatie bij het kiezen van kleuren voor de werkomgeving.

In het bovengenoemde boekhouder kantoor heb ik een interieurontwerp gemaakt die geheel inspeelt op kleurenpsychologie. In dit kantoor:

  • ​Zijn de vergaderruimte groen, wat staat voor: sociaal, geduldig, begripvol, bedachtzaam, vriendelijk, teamplayer & harmonie.
  • Zijn de individuele werkplekken blauw, wat staat voor: gestructureerd, analytisch, perfectionistisch, introvert & taakgericht.
  • Zijn de ontvangst & kantineruimte geel, wat staat voor: enthousiast, optimistisch, hartelijk, creatief en levendig.
  • Zijn de pantry’s rood. Deze kleur verhoogt de ademhalingssnelheid, de bloeddruk en zorgt voor een verhoogde stofwisseling.

Je kunt je voorstellen dat je met deze kleuren ongemerkt gedrag kan beïnvloeden, waardoor men in een kantine uitbundiger aanwezig is dan bij de individuele werkplekken Ook zal men geduldiger zijn tijdens een vergadering op het moment dat deze groene kleuren bevat.

Voorbeeld interieurontwerp de Interieur Bar

Trends in modern werkplekontwerp

In de afgelopen jaren hebben we verschillende trends gezien in het ontwerp van moderne werkplekken die bijdragen aan het welzijn van werknemers. Een van deze trends is bijvoorbeeld de opkomst van flexibele werkplekken, waar werknemers kunnen kiezen waar en hoe ze werken op basis van hun behoeften op dat moment. Daarnaast zien we ook een groeiende aandacht voor duurzaamheid en welzijn in het ontwerp, met gebruik van natuurlijke materialen en energie-efficiënte oplossingen.

Ook zien we dat de werkplek steeds huiselijker wordt ingericht. Vooral met het tekort aan personeelsleden wordt het vernieuwen van een kantoorruimte ingezet om nieuwe talent aan te trekken en huidig personeel te behouden. De erkenning van het belang van een positieve en inclusieve bedrijfscultuur groeit. Een huiselijke werkomgeving kan bijdragen aan een informele en vriendelijke sfeer, waar werknemers zich op hun gemak voelen en gemakkelijker kunnen samenwerken.

Conclusie

Een doordacht interieurontwerp kan een krachtig middel zijn om het welzijn en de productiviteit van werknemers te bevorderen. Door rekening te houden met elementen zoals natuurlijk licht, ergonomie en kleurgebruik, kunnen werkplekken worden getransformeerd tot inspirerende en stimulerende omgevingen waar werknemers optimaal kunnen presteren. Als interieurontwerper zet ik me graag in om bij te dragen aan het creëren van dergelijke werkplekken, en ik hoop dat dit artikel een inspiratiebron kan zijn voor ieder die betrokken is bij het inrichten van werkruimtes.

Zoeken