Menu Zoeken Coaching in de natuur 078 - 6 111 040

7 winstmakers die een outplacementbureau jouw organisatie biedt

Richard en Reinier in gesprek over outplacementtrajecten People in Place

Jouw organisatie is niet verplicht om samen te werken met een outplacementbureau, maar het is wel ons advies. Bij outplacement sluit je niet slechts de deur van samenwerking voor je werknemer, maar zorg je er tevens voor dat er elders een deur wordt geopend. Daarmee vertoon je goed en verantwoordelijk werkgeverschap.

Dankzij de professionele hulp en ondersteuning van een outplacementbureau, beëindig je de samenwerking met een werknemer op positieve wijze. Om je meer inzicht te geven in de toegevoegde waarde van een outplacementbureau, zetten wij de 7 belangrijkste voordelen op een rij:

1. Een outplacementbureau zet baanverlies om in baankansen.

Baanverlies is een heftige en emotionele situatie. Als werknemer sta je voor je gevoel met lege handen. Je hebt vragen, onzekerheden en vaak ook gevoelens van frustratie, woede of verdriet.

Een outplacementbureau zorgt dat ontslagen werknemers niet in een gat vallen, maar meteen bij de hand worden genomen. Dat gebeurt onder het motto “baanverlies omzetten in baankansen”. De begeleiding die hieruit voortvloeit, neemt angst en onzekerheid weg, biedt antwoorden op de vragen die een ontslagen werknemer heeft en zorgt ervoor dat hij of zij zo snel mogelijk een nieuwe, passende baan vindt.

2. Een outplacementbureau zorgt dat een outplacementtraject administratief en juridisch vlekkeloos verloopt.

Als werkgever wil je bezig zijn met datgene waar je goed in bent. En dat geldt ook voor de rest van jouw team. Daarom neemt een vast outplacementbureau het outplacementtraject van begin tot eind voor je uit handen, ook op administratief en juridisch gebied. Hierdoor weet je zeker dat je je over die aspecten geen zorgen hoeft te maken.

3. Een outplacementbureau zorgt dat ontslagen werknemers emotioneel en professioneel sterker in hun schoenen staan

Outplacement brengt voor jouw werknemers een hoop onzekerheid met zich mee. Het is voor de meesten een nieuwe, onbekende situatie die veel vragen en emoties oproept. Door samen te werken met een outplacementbureau, bied je je werknemers de professionele ondersteuning die zij nodig hebben om een passende, nieuwe baan te vinden.

Het takenpakket van een outplacementbureau bestaat niet alleen uit het vinden van een nieuwe baan, maar omvat veel meer dan dat. Je werknemer wordt ook mentaal begeleid en gecoacht om proactief aan de slag te gaan. De mentale klap na ontslag wordt zorgvuldig opgevangen en er wordt actief gewerkt aan een positieve mindset die gericht is op nieuwe baankansen. Ook wordt gekeken naar de persoonlijkheid en kwaliteiten van de werknemer en naar de functies, branches en organisaties die daar het beste bij aansluiten.

Tijdens het gehele sollicitatieproces geven loopbaancoaches mentale en praktische ondersteuning. Zodoende stomen zij jouw werknemers klaar om de arbeidsmarkt met zelfvertrouwen te betreden.

4. Een outplacementbureau biedt veiligheid en zekerheid (ook na collectief ontslag)

Door jouw werknemers na ontslag een outplacementtraject aan te bieden, ben je ervan verzekerd dat zij goed begeleid worden en dat de kans groot is dat zij snel een passende, nieuwe baan vinden. Dit geldt niet alleen voor individuele ontslagen, maar ook voor collectieve ontslagen na bijvoorbeeld een reorganisatie. Hiervoor maken wij als outplacementbureau gebruik van zogenaamde groepsoutplacement.

Een groot voordeel van groepsoutplacement is dat dit tot een krachtig groepsgevoel leidt. Dit helpt bij de emotionele verwerking van het ontslag en biedt collega’s de kans elkaar te ondersteunen in hun zoektocht naar een nieuwe baan.

5. Een vast outplacementbureau leert jouw organisatie door en door kennen

Wanneer je werkt met een vast outplacementbureau, levert dat een duurzame samenwerking op. Dit leidt ertoe dat je de loopbaancoaches van het outplacementbureau steeds beter leert kennen en een goede zakelijke band met hen opbouwt.

Dit heeft diverse voordelen. Zo ontstaat er meer kennis over de branche waarin je werkzaam bent, alsook de functies en cultuur binnen je organisatie. Hiermee stroomlijnt en verbeter je de trajecten die je bij jouw vaste outplacementpartner neerlegt.

6. Een outplacementbureau biedt hulp bij loopbaanvraagstukken in de brede zin

Een outplacementbureau biedt doorgaans meer diensten dan enkel outplacement. Zij staan je organisatie bij met uiteenlopende loopbaanvraagstukken, waaronder uitdagingen op het gebied van loopbaanontwikkeling, verzuimpreventie en re-integratie. Het geeft rust en orde wanneer dit bij één bureau wordt ondergebracht; voor jezelf en ook voor je organisatie en de werknemers.

7. Een vast outplacementbureau levert u een positief imago op

Door als werkgever te laten zien dat je een vangnet creëert voor onfortuinlijke situaties zoals ontslag, vertoon je goed werkgeverschap. Je bewijst dat je hart heeft voor jouw werknemers, ook nadat je ze moet laten gaan. Bovendien creëer je een veilige en stabiele omgeving waarin jouw huidige werknemers weten dat er zelfs na ontslag voor hen gezorgd wordt.

Je laat, kortom, zien dat je het beste met de werknemers voor hebt, dat je een organisatie runt waarin een positieve samenwerking centraal staat en dat je, ook als je hier niet verplicht toe bent, een outplacementtraject aanbiedt aan ontslagen medewerkers.

Lees het gratis e-book “De kracht van offboarding: in 7 stappen naar een positief afscheid”

Goed werkgeverschap staat synoniem voor een sociale, medemenselijke omgang met uw werknemers. En dat draait niet alleen om het aanbieden van een outplacementtraject na ontslag, maar ook om kleinere aspecten die in de waan van de dag nogal eens worden vergeten. Wist je bijvoorbeeld dat het enorm waardevol is om na het ontslag van een werknemer een positief afscheid te organiseren? Door op attente, respectvolle wijze afscheid te nemen van je werknemer, geef je hem of haar een positief gevoel. Dit voorkomt wrok in de toekomst en zorgt er bovendien voor dat je de samenwerking met deze medewerker op goede voet beëindigd.

In ons E-book “De kracht van offboarding: in 7 stappen naar een positief afscheid” geven wij tips en adviezen om een werkrelatie op een goede en respectvolle manier te beëindigen.

Zoeken