Menu Zoeken Coaching in de natuur 078 - 6 111 040
Nieuws & Artikelen

Passend werk vinden met een goed zoekprofiel

6 juli 2022
Coaches bespreken zoekprofiel cliënt

Of iemand nu een re-integratietraject of een outplacementtraject volgt; een goed zoekprofiel verhoogt de kans op een geschikte functie. Het zoekprofiel brengt in kaart welke beroepen aansluiten op de interesses, de competenties en het opleidingsniveau van de kandidaat. Dit leidt tot een duurzaam toekomstperspectief op carrièregebied.

Interesses en competenties als basis van het zoekprofiel

Bij het maken van een goed zoekprofiel draait het niet enkel om competenties. Ook de persoonlijke interesses van de kandidaat spelen een rol. Interesses vormen namelijk de basis van hun motivatie.

Als een kandidaat oprecht geïnteresseerd is in een bepaalde baan of opleiding, zal die meer inzet tonen en daardoor sneller nieuwe kennis en vaardigheden opdoen. Persoonlijke interesses en competenties leiden zo samen tot een verfijnd zoekprofiel.

Hoe wordt een zoekprofiel samengesteld?

Voor het creëren van het zoekprofiel, maken we bij People in Place gebruik van een zogenaamde Interesse- en Competentietest. Deze test meet de interesses van de kandidaat voor uiteenlopende beroepsmatige activiteiten en is gebaseerd op het bekende RIASEC-model van psycholoog John L. Holland. Dit model wordt ook wel simpelweg het Holland-model genoemd.

De 6 menstypen van het Holland-model

Het Holland-model biedt een overzicht van de scores op de 6 Holland-menstypen. Deze menstypen zijn als volgt ingedeeld:

  1. het praktische menstype;
  2. het analytische menstype;
  3. het kunstzinnige menstype;
  4. het sociale menstype;
  5. het ondernemende menstype;
  6. het conventionele menstype.

De test resulteert in een score van de arbeidsgebieden die het beste aansluiten bij de interesses en competenties van de kandidaat. Dit geeft meer duidelijkheid over welk werk bij de kandidaat past en is daardoor essentieel voor het samenstellen van een goed zoekprofiel.

Infographic - Holland-Model

Verwachte en onverwachte matches

Het resultaat van de test is gekoppeld aan de informatiemodules Beroepen en Opleidingen. Er kan worden gekozen voor een match op basis van het Interesseprofiel of op basis van het Competentieprofiel.

Op deze manier komen beroepen in beeld die matchen bij het opleidingsniveau, de interesse en/of de competentie van de kandidaat. Soms zijn dit matches die je reeds op voorhand verwacht, maar het komt ook voor dat er heel verrassende matches op het scherm verschijnen. Via deze matches kun je meteen doorklikken naar een overzicht met bijbehorende vacatures.

Het belang van coaching en persoonlijk advies

Het is niet de bedoeling dat de resultaten van de Interesse- en Competentietest klakkeloos worden overgenomen. Het professionele inzicht van de coach en de persoonlijke situatie van de kandidaat wegen minstens zo zwaar mee.

Zo kiest de coach samen met de kandidaat welke beroepen een reëel en duurzaam arbeidsperspectief bieden. Er wordt daarbij goed gekeken naar de belastbaarheid van de functie en in hoeverre deze aansluit op de mentale of fysieke belastbaarheid van de kandidaat zelf. Ook diverse andere variabelen worden hierbij in acht genomen. Denk daarbij aan de persoonlijke voorkeur van de kandidaat en aan hun ambities voor de toekomst.

Door de aanbevolen beroepen uit de test goed onder de loep te nemen, ontstaat er een betrouwbaar zoekprofiel en kunnen de kansen van de kandidaat op de arbeidsmarkt op realistische wijze in kaart worden gebracht.

Hoe ziet het traject er precies uit? Een korte uitleg

Als kandidaten vanuit outplacement of re-integratie tweede spoor een traject bij ons doorlopen, is een Interesse- en Competentietest niet genoeg om hun volledige zoekprofiel te bepalen. Iedere werknemer, organisatie en situatie is anders en vraagt daardoor om een aanpak op maat.

Middels een persoonlijk intakegesprek maken onze coaches voor elke kandidaat een uniek plan van aanpak. In aanvullingen daarop bieden onze coaches de juiste mix van trainingen, coachingsessies en testen.

Deze inzet wordt verrijkt met diverse aanvullende diensten, waaronder een sollicitantenbank, werkervaringsplaatsen, arbeidsmediaton en jobcoaching. Overweegt de kandidaat zelfstandig ondernemer te worden? Dan behoort ook ondernemerscoaching tot de mogelijkheden.

Wat kan People in Place voor jouw organisatie betekenen?

Ben je benieuwd wat People in Place voor jouw organisatie en je personeel kan betekenen? Vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We vertellen je graag meer over onze diensten en zijn benieuwd naar de uitdagingen in jouw organisatie.

Zoeken