Menu Zoeken Coaching in de natuur 078 - 6 111 040

Re-integreren met een Werkfit-traject van UWV

Bart van de Ven  re-integratiecoach werkfit

Wil je na ziekte of arbeidsongeschiktheid weer aan de slag? Maar ben je er nog niet klaar voor om de stap naar werk te maken? Dan is een werkfittraject van UWV jouw beste keus. Op deze pagina ontdek je wat de mogelijkheden zijn en wat je van een dergelijk traject kunt verwachten.

Wat is het werkfittraject van UWV?

Werkfit Maken is een re-integratietraject voor mensen met een arbeidsongeschiktheids- of ziektewetuitkering. Dankzij het werkfittraject word je met behulp van UWV klaargestoomd voor re-integratie op de arbeidsmarkt. Het gaat dus nog niet om een re-integreren naar werk (zoals bij een UWV naar werk traject), maar om wat daaraan vooraf gaat.

Een werkfittraject is vooral gericht op je persoonlijke en professionele ontplooiing. Terugkeren naar je eigen kracht staat centraal, zodat jouw afstand tot de arbeidsmarkt afneemt en je wordt klaargestoomd voor jouw daadwerkelijke re-integratie. Dankzij een werkfittraject wordt je arbeidspositie aanzienlijk versterkt.

Waar kun je een werkfittraject van UWV volgen?

Om het werkfittraject te doorlopen, kun je de hulp inschakelen van een re-integratiebureau. Zo'n bureau helpt je om jouw traject naar werk succesvol te doorlopen. Je bent vrij om zelf een re-integratiebureau te kiezen. Dit bureau moet wel een contract hebben met UWV. Een voorbeeld van zo'n bureau is People in Place.

Hoe ziet een Werkfit-traject eruit?

Tijdens het werkfittraject is er aandacht voor alle aspecten die bijdragen aan jouw terugkeer naar werk. De focus binnen het trajectplan ligt op 3 hoofdactiviteten.

1) Versterken werknemersvaardigheden

  • Opbouwen van arbeidsritme
  • Omgaan met conflicten op de werkvloer
  • Grenzen bepalen en bespreekbaar maken
  • Zelfstandigheid

2) Verbeteren persoonlijke effectiviteit

  • ​Verbeteren weerbaarheid
  • Zelfvertrouwen vergroten,
  • Hanteerbaar maken van persoonlijke knelpunten

3) In beeld brengen arbeidsmarktpositie

Concrete functies en mogelijkheden worden in beeld gebracht door middel van testen en arbeidsmarktverkenning.

De coach kijkt wat jij nodig hebt om weer werkfit te worden en gaat samen met jou aan de slag om dit te bereiken. De focus ligt niet bij ieder traject op alle 3 de activiteiten tegelijk, soms bij 1 of 2. Dit is afhankelijk van de casus en gaat in overleg met UWV.

Team People in Place

Wat is de duur van een Werkfit Maken-traject?

Een Werkfit Maken-traject heeft geen vaste duur. Het traject wordt aangepast op jouw persoonlijke situatie, zodat je altijd het beste resultaat bereikt. Wel is er per situatie een maximale duur vastgesteld. Bij Werkfit Maken ligt dit bijvoorbeeld op 40 uren, met een maximale looptijd van 18 maanden voor cliënten met een WGA- of Wajong-uitkering en een maximale looptijd van 6 maanden als je in de Ziektewet zit.

Is het werkfittraject van UWV verplicht?

Wil je zeker weten dat je aan de wet- en regelgeving voldoet en dat je re-integratie succes heeft? Dan is het werkfittraject van UWV jouw beste keus. Je krijgt dan de hulp van een UWV geregisteerd re-integratiebureau dat jou stap voor stap klaarstoomt voor een terugkeer naar de arbeidsmarkt. Er is daarbij oog voor jouw herstel én voor je wensen, ambities en belastbaarheid.

Wanneer je ervoor kiest zelfstandig aan je re-integratie te werken, neemt UWV wel regelmatig contact met je op om de voortgang te bespreken. Er wordt dan meteen gekeken of en in hoeverre je je aan de afspraken van je re-integratie hebt gehouden. Wanneer nodig worden er dan nieuwe afspraken gemaakt.

Wanneer je een UWV-uitkering krijgt bij ziekte of arbeidsongeschiktheid, ben je verplicht om aan je re-integratie te werken. Of je dat zelfstandig doet of via Werkfit Maken van UWV, mag je zelf beslissen.

Bij een Werkfit Maken-traject is er van directe re-integratie nog geen sprake; dit vindt pas plaats in het volgende stadium: het UWV Naar Werk-traject.

Wat als het Werkfit-traject mislukt?

Als een Werkfit-trajectmislukt, komt dat meestal door een gebrek aan goede begeleiding. Kies dus altijd voor een professioneel re-integratiebureau dat is aangesloten bij UWV. Je krijgt dan de juiste begeleiding en hoeft niet alles zelf te regelen. Je kunt je daardoor stapsgewijs klaarstomen voor een Naar Werk-traject.

Soms blijkt dat je simpelweg nog niet toe bent aan een werkfittraject, bijvoorbeeld omdat je afstand tot de arbeidsmarkt nog te groot is. In dat geval kun je gebruik maken van de Modulaire Re-integratiediensten van UWV. Deze zijn uitsluitend geschikt voor mensen met een Wajong, WIA, WW of Ziektewet-uitkering.

Kies voor een geslaagde re-integratie bij People in Place

Wil jij werkfit worden en je met behulp van een re-integratiebureau klaarstomen voor een re-integratietraject? Dan staat het team van People in Place voor je klaar. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem via onderstaande button contact op of bel meteen naar 078-6111040.

Zoeken