Menu Zoeken Coaching in de natuur 078 - 6 111 040

Werkklimaat

4 tips voor een beter werkklimaat

Directie People in Place

Een positief werkklimaat is bepalend voor het succes van je organisatie. Dankzij een positieve werkcultuur verhoog je de duurzame inzetbaarheid van je personeel en behaal je betere resultaten. Maar hoe verbeter je het werkklimaat binnen je bedrijf? En hoe zorg je ervoor dat je personeel zich thuis voelt? Op deze pagina vind je 4 tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.

Wat is een werkklimaat?

Het werkklimaat duidt op het werkplezier en de arbeidsomstandigheden bij jou op de werkvloer. Het gaat hierbij om de sfeer en omgangsvormen tussen collega’s, maar ook om de kwaliteit van de werkplek in het algemeen. Denk daarbij aan de mate van werkdruk die werknemers ervaren, hun mogelijkheden om door te groeien, en de vrijheid en onafhankelijkheid die ze ervaren vanuit hun werkgever.

Waarom is een positief werkklimaat belangrijk?

Het creëren van een positieve werkcultuur is een uitdaging waar je als werkgever doorlopend en actief aan moet werken. Op de lange termijn levert dit je organisatie veel voordelen op. Die voordelen gelden voor je personeel, maar ook voor de omzet, productiviteit en stabiliteit van je bedrijf. De grootste voordelen van een positief werkklimaat zijn als volgt:

  • Werknemers worden productiever en creatiever;
  • Werknemers ervaren minder werkdruk;
  • Werknemers melden zich minder vaak ziek;
  • Werknemers hebben minder kans op burnout en stress;
  • Werknemers ervaren een betere sfeer op de werkvloer;
  • Werknemers blijven langer bij dezelfde organisatie werken;
  • Werknemers groeien uit tot ambassadeur van je organisatie.

Dankzij een positieve werkcultuur blijven werknemers langer verbonden aan je organisatie, leveren ze betere output, verzuimen ze minder vaak en voelen ze zich thuis binnen je bedrijf.

Werkklimaat verbeteren in 4 stappen

Het verbeteren van het werkklimaat kan op talloze manieren. Er is door de jaren heen veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp en er zijn diverse boeken over geschreven. Daar is een goede reden voor, want een positief werkklimaat is bepalend voor het succes van je organisatie en voor het werkgeluk van je personeel. Wil je het werkklimaat binnen je eigen bedrijf verbeteren? Ga dan vandaag nog aan de slag met deze 4 gouden tips:

1. Werk aan een gezonde bedrijfscultuur

Er is de laatste jaren veel aandacht voor het fenomeen bedrijfscultuur. Werknemers gaan niet enkel naar hun werk om de kost te verdienen, maar willen dat hun werk een wezenlijk onderdeel uitmaakt van hun leven en hun ontwikkeling. Als werkgever is het van groot belang om hierin te investeren.

Je bereikt dit door stap voor stap toe te werken naar een vitale bedrijfscultuur.

Een aantal thema’s staan daarin centraal:

Thema 1. Goede balans creëren tussen werk en privé

Elke werknemer heeft behoefte aan een goede balans tussen werk en privé. Dit geldt zeker voor werknemers die een gezin hebben met kleine kinderen. Er zijn diverse manieren om deze balans als werkgever te faciliteren. Zo kun je ervoor kiezen om flexibele werktijden in te stellen en de mogelijkheid te bieden tot thuiswerken. Ook de overheid stimuleert werkgevers om hiermee aan de slag te gaan, onder meer door Het Nieuwe Werken (HNW) te promoten.

Thema 2. Gezonde en verantwoorde keuzes stimuleren

Vitaliteit is een ander woord voor gezondheid. Daarmee wordt geduid op mentale en fysieke gezondheid. Als werkgever kun je hier een proactieve rol in spelen en dat hoeft gelukkig niet ingewikkeld te zijn. Bied je werknemers bijvoorbeeld gezonde lunches en vers fruit aan. En geef hen een abonnement op de lokale sportschool. Op die manier help je hen om gezond te eten en voldoende te bewegen. Dit verkleint de kans op ziekteverzuim en leidt tot gezonde werknemers met een hoge productiviteit.

Thema 3. Onafhankelijk vertrouwenspersoon aanstellen

De wereld verandert snel en dat geldt ook voor ontwikkelingen op de werkvloer. Dit kan leiden tot stress en werkdruk, zeker wanneer er behalve op het werk ook privé het nodige gaande is. Werknemers kunnen hierdoor baat hebben bij mentale ondersteuning. Als werkgever kun je deze ondersteuning bieden door een onafhankelijk vertrouwenspersoon aan te stellen met wie werknemers kunnen praten wanneer ze daar de behoefte toe voelen.

Zo’n onafhankelijk vertrouwenspersoon kan iemand van de hr-afdeling zijn, maar ook een externe specialist die losstaat van het bedrijf. Wil je daar meer over weten? Lees dan onze pagina over het inzetten van een onafhankelijk vertrouwenspersoon.

2. Betrek je medewerkers actief bij de bedrijfsvoering

Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de werknemers actief betrokken wil worden bij de bedrijfsvoering. Ze willen inzicht in omzetcijfers en ze willen medezeggenschap over de strategie van de organisatie. Die wens is begrijpelijk. Als werknemer wil je immers bijdragen aan de successen van het bedrijf en wil je een helder beeld creëren van de rol die je hierin speelt.

Veel werkgevers zijn zich er onvoldoende van bewust dat hun werknemers deze wens hebben. Gelukkig is dat eenvoudig op te lossen. Organiseer bijvoorbeeld elk kwartaal een plenaire bijeenkomst waarin je de omzetcijfers bespreekt en inzage geeft in de forecast voor de komende periode. Vraag hen actief om input en ideeën en stimuleer hen om mee te denken over de toekomst.

Draai je goede omzetcijfers? Vier deze successen dan met z’n allen en houd die niet voor jezelf. Wanneer werknemers zien dat hun harde werk goede resultaten oplevert, voelen ze zich extra gemotiveerd om productief te zijn.

3. Ga regelmatig in gesprek met je werknemers

Waardering is voor elke werknemer belangrijk. Een gebrek aan waardering is zelfs een voorname reden van burn-out en overspanning. Door regelmatig individueel in gesprek te gaan met je werknemers, laat je zien dat je oprecht om hen geeft. Niet alleen omdat ze voor je werken, maar ook omdat je de mens achter hen wil leren kennen.

We doelen hiermee niet op een functioneringsgesprek, maar op een goed gesprek tussen werkgever en werknemer. Een gesprek waarin je je waardering uitspreekt voor hun prestaties en waarin je de werknemer vraagt tegen welke uitdagingen ze aanlopen en wat jij kunt doen om hen daarbij te helpen. Dankzij zo’n gesprek ontdek je welke wensen je werknemers hebben en welke doorgroeimogelijkheden ze wensen.

De juiste mensen op de juiste plek. Dat is het motto van People in Place. Dankzij een goed gesprek met je werknemer doe je hier belangrijke inzichten over op.

4. Werk op basis van vertrouwen

Werknemers zijn het gelukkigst wanneer ze vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen. Voor veel werkgevers is het spannend om de teugels te laten vieren. Toch is werken op basis van vertrouwen een van de beste manieren om je werknemers te laten floreren. Wees dus niet bang om werknemers zelf de keuze te geven in hoe ze bepaalde uitdagingen aanvliegen. Laat zien dat je op hun expertise vertrouwt en dat je hen vrij laat om zelf naar de beste oplossing te zoeken.

Houd er rekening mee dat deze manier van werken vooral geschikt is voor werknemers met enkele jaren ervaring. Juniors hebben vaak meer begeleiding nodig. Onthoud dus dat werken op basis van vertrouwen altijd een kwestie is van maatwerk. Elke werknemer heeft op dit gebied weer andere behoeften en het is aan jou om die behoeften te ontdekken. Een goed gesprek kan hierbij helpen, maar ook loopbaanbegeleiding.

Werkklimaat verbeteren? People in Place helpt je op weg

Wil je werken aan een positief werkklimaat binnen je organisatie? Probeer het wiel dan niet opnieuw uit te vinden, maar vraag People in Place om hulp. Wij helpen je stap voor stap om een positieve werkcultuur te creëren waarin je werknemers de ruimte krijgen zich te ontplooien.

Ben je benieuwd hoe we dit aanpakken? Bekijk dan ook onze pagina over vitaliteit op de werkvloer en ontdek wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen. Meer weten over de mogelijkheden? Neem via onderstaande button contact met ons op of bel ons op telefoonnummer 078-6111040.

Team People in Place
Zoeken