Menu Zoeken Coaching in de natuur 078 - 6 111 040

Werkplezier verhogen in 4 stappen (voor werkgevers)

Team People in Place

Wil je het werkplezier binnen je organisatie verhogen? Dan maak je een belangrijke keus. Dankzij werkplezier wordt het verloop onder je personeel kleiner en worden er meer en betere prestaties geleverd. Op deze pagina ontdek je wat er precies wordt bedoeld met de term werkplezier, wat de voordelen hiervan zijn en welke stappen je vandaag nog kunt nemen om het werkplezier onder je personeel te vergroten.

Wat is werkplezier?

Met werkplezier wordt het genoegen bedoeld dat werknemers halen uit het werk dat ze doen en de relaties die ze onderhouden met collega’s, klanten en stakeholders. Dankzij werkplezier krijgen werknemers meer energie en voelen ze zich thuis op de werkvloer.

Werkplezier uit zich erin dat medewerkers doen wat ze leuk vinden, voldoende uitdaging ervaren, flexibele arbeidsvoorwaarden hebben, samen successen vieren en zich gemotiveerd voelen om te blijven ontwikkelen en groeien. De werknemer is hier zelf verantwoordelijk voor, maar kan hierbij wel wat hulp gebruiken vanuit de organisatie. Als werkgever is er daarom een belangrijke rol weggelegd om het werkgeluk onder personeel te bevorderen.

Wat zijn de voordelen van meer werkplezier?

Werkplezier heeft talloze voordelen. Ben je benieuwd wat de belangrijkste voordelen zijn? Bekijk dan de lijst hieronder voor een overzicht:

  • Werknemers worden productiever en creatiever
  • Werknemers ervaren minder werkdruk
  • Werknemers melden zich minder vaak ziek
  • Werknemers hebben minder kans op burnout en stress
  • Werknemers ervaren een betere sfeer op de werkvloer
  • Werknemers blijven langer bij dezelfde organisatie werken
  • Werknemers groeien uit tot ambassadeur van je organisatie

Door werkplezier een prioriteit te maken binnen je organisatie, creëer je een hecht en positief team waarin hard wordt gewerkt en waarin mensen zich gemotiveerd voelen om bij te dragen aan het succes van de organisatie. Ook vergroot je de duurzame inzetbaarheid van je personeel. Minder verzuim, minder verloop en meer resultaat.

Werkplezier verhogen in 4 stappen

Je weet nu wat er onder werkplezier wordt verstaan en wat hier de belangrijkste voordelen van zijn. Maar hoe vergroot je het werkplezier onder je personeel? Dat is een vraag waar veel werkgevers en hr-managers mee rondlopen. Om je hierbij te helpen, hebben we een stappenplan opgesteld waarmee je in 4 simpele stappen werkt aan een meer werkplezier binnen de organisatie.

1. Ontwikkel een vitale bedrijfscultuur

Vitaliteit is een ander woord voor gezondheid. Als werkgever wil je je richten op het vergroten van de vitaliteit van je werknemers. Dit leidt ertoe dat ze zich gezond en energiek voelen en dat ze zowel fysiek als mentaal lekker in hun vel zitten.

Bij People in Place spreken we doelbewust van ‘optimaal vitale werknemers’. We kiezen voor deze term omdat het vanwege fysieke of mentale klachten soms niet mogelijk is om je 100% vitaal te voelen. Door van optimale vitaliteit te spreken, bieden we elke werknemer de kans om hun prestaties af te stemmen op basis van hun mentale en fysieke belastbaarheid.

Het bouwen van een vitale bedrijfscultuur kan op verschillende manieren. Enkele voorbeelden daarvan vind je in de lijst hieronder:

  • Bied je werknemers een gezonde balans tussen werk en privé. Dit kan onder meer door Het Nieuwe Werken (HNW) te integreren binnen je organisatie. Dit is een door de overheid gestimuleerde bedrijfscultuur waarin werknemers meer flexibiliteit krijgen in waar, wanneer en hoe ze hun werk doen. Af en toe thuiswerken is hier een goed voorbeeld van. Zelf bepalen hoe laat je start met werken is een ander voorbeeld. Dankzij dit soort flexibele arbeidsvoorwaarden wordt het voor werknemers een stuk makkelijker om werk en privé te combineren; zeker wanneer ze een gezin met jonge kinderen hebben.
  • Bied je werknemers gezonde lunches, vers fruit en eventueel een door de zaak gefinancierd sportschoolabonnement aan. Je draagt hierdoor bij aan een gevarieerd dieet en voldoende beweging. Dit leidt tot gezondere medewerkers en verkleint de kans op ziekteverzuim. Gezonde medewerkers zijn productiever en gelukkiger, omdat ze beter in hun vel zitten en over een sterkere conditie beschikken.
  • Bied je werknemers ruimte om in gesprek te gaan met de leidinggevende of desgewenst met een vertrouwenspersoon binnen de organisatie. Zo’n vertrouwenspersoon kan een medewerker van human resources zijn, maar ook een externe professional die op de zaak langskomt om het gesprek aan te gaan. Door werknemers de kans te geven hun hart te luchten en hun uitdagingen te bespreken – ongeacht of dit bij een leidinggevende of een vertrouwenspersoon is - voorkom je dat ze met problemen blijven rondlopen. En dat laatste is niet zonder risico’s; opgekropte zorgen en emoties leiden op de lange termijn tot een sterke afname in vitaliteit en tot een verhoogd risico op verzuim of zelfs ontslag.

2. Vraag je werknemers actief om input

Een gelukkige werknemer is bijna altijd een werknemer wiens input wordt gewaardeerd. Als werknemer wil je je serieus genomen voelen. Je wilt dat je mening meetelt en je wilt meebeslissen over de koers van de organisatie. Hier ligt voor werkgevers een belangrijke taak. Door je werknemers een stem te geven en hen te betrekken bij de ontwikkelingen binnen het bedrijf, spreek je indirect je waardering naar hen uit. Je laat zien dat iedereen bijdraagt aan het succes van de organisatie, ongeacht hun functie.

Worden er successen geboekt? Vier deze dan samen met je werknemers. Iedereen draagt bij aan het succes van het bedrijf en die successen verdienen het om gevierd te worden. Je creëert hiermee een positief wij-gevoel waardoor werknemers zich thuis voelen op de werkvloer.

Wees dus niet terughoudend in het plenair bespreken van de kwartaalcijfers en van nieuwe belangrijke ontwikkelingen binnen de organisatie. Hoe meer je werknemers weten over de successen en uitdagingen binnen het bedrijf, hoe meer ze zich hierbij betrokken voelen. Dit leidt tot een groter verantwoordelijkheidsgevoel en tot meer loyaliteit.

3. Voer regelmatig een goed gesprek met je werknemers

Voer regelmatig een goed gesprek met je werknemer en doe dat het liefst individueel. Dat klinkt logisch, maar in veel organisaties gebeurt dit nauwelijks. En als het al gebeurt, is dat vaak alleen in de vorm van een functioneringsgesprek. Onthoud: een goed gesprek is niet hetzelfde als een functioneringsgesprek. Zie het liever als een moment waarop je als werkgever een open gesprek aangaat met de werknemer en hem of haar vraagt hoe het gaat en wat je kunt doen om hun ervaring op de werkvloer nog verder te verbeteren.

Door nu en dan een goed gesprek in te plannen, laat je zien dat je je werknemers waardeert en dat je je wilt inzetten om hun loopbaanontwikkeling te bevorderen. Werknemers voelen zich hierdoor vrij om te delen wat ze belangrijk vinden. Wellicht willen ze meer verantwoordelijkheden, een cursus volgen of hebben ze goede ideeën die het bedrijf verder helpen. Als werkgever kun jij dit vervolgens faciliteren.

4. Geef je personeel vrijheid en verantwoordelijkheid

Werknemers presteren het beste wanneer ze vertrouwen krijgen vanuit het management. Dat vertrouwen kun je niet duiden met de hoogte van het inkomen of de functie op de werkvloer. Wel kun je dit duiden met de mate van vrijheid en verantwoordelijkheid die werknemers krijgen om hun werk uit te voeren.

Werknemers die veel verantwoordelijkheid krijgen, voelen zich gemotiveerd om dit te vertalen naar positieve resultaten. Door je werknemers te behandelen als volwaardige professionals die zelf hun zaakjes kunnen oplossen, zullen ze zich ook zo gedragen. Dat leidt tot proactiviteit en ‘ondernemerschap’ binnen je teams.

Samenwerken People in Place

Werkplezier verhogen? People in Place helpt je verder

Wil je serieus aan de slag met het verhogen van het werkplezier en het vergroten van de vitaliteit binnen je team? Dan helpt People in Place je graag op weg met vrijblijvend advies. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan via onderstaande button contact met ons op of bel ons op telefoonnummer 078-6111040.

Wij zijn u graag van dienst

Bekijk ons team
Zoeken