Menu Zoeken Coaching in de natuur 078 - 6 111 040

Vitaliteit op de werkvloer

In 5 stappen naar meer vitaliteit op de werkvloer

Team People in Place

De aandacht voor vitaliteit op de werkvloer groeit. Werkgevers zoeken naar creatieve manieren om gezond werken te stimuleren en ook vanuit werknemers neemt het animo hiervoor toe. Op deze pagina legt People in Place je in vijf eenvoudige stappen uit hoe je de vitaliteit van je medewerkers bevordert en hun duurzame inzetbaarheid vergroot.

Wat is vitaliteit op de werkvloer?

Vitaliteit is een term die duidt op gezondheid en energie. Wanneer je praat over vitaliteit op het werk, heb je het dus over het fysieke en mentale welzijn van je medewerkers. Hoe vitaler je team zich voelt, hoe hoger het werkplezier en hoe beter hun prestaties. Dit is belangrijk voor de continuïteit binnen je organisatie en zorgt ervoor dat je medewerkers zich goed in hun vel voelen.

Wat zijn de voordelen hiervan?

 • Vitale medewerkers melden zich minder vaak ziek, waardoor het verzuim binnen je organisatie afneemt.
 • Vitale medewerkers hebben meer energie en zijn daardoor productiever en resultaatgerichter.
 • Vitale medewerkers zitten lekker in hun vel en dragen die positiviteit over aan hun collega’s.
 • Vitale medewerkers ervaren meer werkgeluk, waardoor ze zich zowel op het werk als privé beter in balans voelen.
 • Vitale medewerkers zijn beter bestand tegen stress, werkdruk en deadlines.
 • Vitale medewerkers voelen zich meer betrokken bij de missie en visie van de organisatie.
 • Vitale medewerkers zijn minder snel geneigd een andere baan te zoeken, waardoor het verloop binnen je organisatie afneemt en er een hechtere bedrijfscultuur ontstaat.

Een beproefde manier om dit te bereiken, is door de vitaliteit op de werkvloer te vergroten. Je werknemers worden hierdoor energieker, gezonder en capabeler. Dat levert je organisatie diverse voordelen op:

Organisaties staan vandaag de dag voor grote uitdagingen. Het verloop onder personeel wordt groter, nieuw personeel is moeilijk te vinden en verzuim door ziekte of arbeidsongeschiktheid vormt een bedreiging voor de organisatie. Veel werkgevers zoeken daarom naar manieren om het verloop te verlagen en verzuim binnen de organisatie terug te dringen.

Hoe vergroot je de vitaliteit op de werkvloer?

Je kunt als werkgever diverse concrete stappen zetten om de vitaliteit van je werknemers te bevorderen. People in Place legt je hieronder in vijf stappen uit hoe je daar vandaag nog mee aan de slag kunt gaan.

Stap 1. Stel een vitaliteitsbeleid op


Om de vitaliteit van je teams structureel te verbeteren, heb je strategie en visie nodig. Om dit goed aan te pakken, raden wij je aan om deze strategie en visie te verankeren in een zogenaamd vitaliteitsbeleid. Met een dergelijk beleid laat je je werknemers zien dat vitaliteit geen modewoord is, maar een thema waar je bedrijf serieus in investeert. Ook maak je hiermee concreet welke stappen je als werkgever zet om de vitaliteit op de werkvloer te bevorderen.

Een goed vitaliteitsbeleid bevat in elk geval de volgende thema’s:

 • De onderlinge verwachtingen die hierbij komen kijken (tussen werknemers en werkgever).
 • Een uitleg over de betekenis en het belang van vitaliteit onder werknemers;
 • De middelen en methoden die je als werkgever toepast om de vitaliteit te bevorderen;
 • De rol die medewerkers zelf kunnen spelen in het vergroten van hun vitaliteit;

Dankzij een vitaliteitsbeleid stippel je een duidelijke koers uit waar zowel jij als je werknemers op kunnen terugvallen.

Stap 2. Geef je medewerkers vertrouwen en verantwoordelijkheid

De vitaliteit op het werk wordt bijna nergens zo door vergroot als door een bedrijfsklimaat waarin vertrouwen en verantwoordelijkheid centraal staan. Door je te focussen op samenwerking en onderling vertrouwen, vergroot je de vitaliteit en werk je aan duurzame inzetbaarheid.Een belangrijke rol is hier weggelegd voor de leidinggevenden. Een training verzuim en inzetbaarheid kan hierbij helpen.

Dat vertrouwen geldt tussen werknemers onderling, maar ook tussen werkgever en medewerker. Door concreet je vertrouwen uit te spreken tegenover je werknemers, voelen ze zich meer gewaardeerd, wat bijdraagt aan hun werkplezier. Dit kan onder meer door hen een thuiswerkdag aan te bieden of hen de mogelijkheid te geven tot flexibele werktijden.

Stap 3. Zorg dat de deur altijd openstaat


Voor medewerkers is het belangrijk dat de organisatie een luisterend oor biedt. Zeker wanneer er sprake is van grote uitdagingen op het werk. Denk daarbij aan hoge werkdruk, een conflict op de werkvloer of een naderende deadline die mogelijk niet gehaald wordt.

Door je werknemers te laten weten dat je deur altijd open staat en dat ze hun zorgen, onzekerheden of uitdagingen met je mogen delen, voelen ze zich veiliger. Ze weten hierdoor dat ze kwetsbaar mogen zijn en daar niet op worden afgerekend. Ook voor het privéleven van medewerkers heeft dit een positieve uitwerking. Wanneer ze hun werkperikelen met de werkgever kunnen delen, nemen ze deze lasten niet langer mee naar huis.

Stap 4. Behandel iedereen op gelijkwaardige wijze


Iedereen binnen de organisatie verdient een stem. Of dat nu de CEO is, de facilitair medewerker, de accountmanager of de medewerker van de klantenservice. Je kunt dit gevoel bevorderen door je werknemers inspraak te geven in de ontwikkeling van de bedrijfscultuur en hen deelgenoot te maken van de missie, visie en cijfers van het bedrijf. Hiermee creëer je verbondenheid en betrokkenheid.

Wanneer een werknemer het gevoel heeft dat hij of zij meetelt binnen de organisatie, bevordert dit de vitaliteit. De medewerker voelt zich niet slechts een nummertje, maar weet dat die een onmisbare bijdrage levert aan het succes van de organisatie.

Stap 5. Stimuleer positief gedrag


Door gebruik te maken van gezonde en positieve stimulansen, motiveer je je medewerkers om het maximale uit hun werk te halen. Er zijn allerlei manieren om dit te doen. Bied je werknemers bijvoorbeeld een dagelijkse lunch aan (deels) op kosten van de zaak. Of geef hen vanuit het bedrijf een sportschoolabonnement in de regio. Door gezond eten en voldoende beweging te stimuleren, verklein je de kans op uitval en verzuim.

Andere manieren om positief gedrag te stimuleren is door bonussen aan te bieden, zoals een dertiende maand of winstdeling. Ook teamuitjes en kleine attenties zoals waardebonnen helpen je werknemers om positief en gemotiveerd te blijven.

Infographic in 5 stappen naar vitaliteit op de werkvloer

Vitaliteit op de werkvloer: People in Place helpt je op weg

Bij People in Place geloven we dat werknemers pas écht het beste uit zichzelf halen wanneer ze zich thuis voelen op hun werk. Het bevorderen van vitaliteit speelt daarin een essentiële rol.

Wil je de vitaliteit op het werk bevorderen? Dan zet je een goede stap in de richting van duurzame inzetbaarheid. Vitale werknemers zijn loyaler, werken harder en voelen zich gelukkiger. Dat levert je als organisatie een win-win-situatie op.

Merk jij dat je werknemers uitdaging missen of dat ze juist een hoge werkdruk ervaren? Dan helpt People in Place je graag om de vitaliteit van je werknemers te bevorderen. Dit kan onder meer met een loopbaanverkenning of vitaliteitscoaching. Meer weten over de mogelijkheden? Dan gaat People in Place graag met je in gesprek. Neem via onderstaande button contact met ons op of bel ons op telefoonnummer 078-6111040.

Zoeken