Menu Zoeken Coaching in de natuur 078 - 6 111 040

Re-integratie in de natuur

Reinier van der Hel op Landgoed BuitenLeeft

Re-integratie in de natuur: Herstel en groei in de buitenlucht

Als re-integratiebureau begrijpen we dat een re-integratietraject voor veel werknemers een hele uitdaging is. Zeker na intensieve ziekteperiodes, burn-out of NAH (niet-aangeboren hersenletsel). Maar ook wanneer ze door bepaalde levensgebeurtenissen kampen met een overmaat aan prikkels of met concentratieproblemen.

Om de kans op re-integratie voor deze doelgroepen te vergroten, biedt People re-integratie in de natuur aan op Het Landgoed BuitenLeeft in Delft. Dit doen we in samenwerking met natuurcoach Margriet Knospe.

Margriet Knospe op Landgoed BuitenLeeft

Wat is re-integratie in de natuur?

Re-integratie in de natuur biedt een innovatieve benadering van herstel en re-integratie. Het omvat het gebruik van de natuurlijke omgeving als een therapeutisch hulpmiddel om de fysieke en mentale gezondheid van de cliënt te verbeteren. De inbreng van de natuurcoach is hierbij onmisbaar.

Waarom re-integratie in de natuur in Delft?

Achter de drukte van de stad Delft schuilt Het Landgoed BuitenLeeft, opgericht door natuurcoach Margriet Knospe. Onder het label BuitenWerkt helpt Margriet werknemers om weer sterk in hun werk te worden en om hun duurzame inzetbaarheid te vergroten.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de natuur effectief bijdraagt aan het herstel en het welzijn van cliënten in re-integratietrajecten. Coaching in de natuur leidt namelijk tot:

 • Stressvermindering: De rustgevende omgeving van de natuur helpt stress te verminderen, wat essentieel is voor herstel.
 • Verbeterde concentratie: De natuurlijke omgeving bevordert concentratie en mentale helderheid, wat gunstig is voor mensen met NAH, burn-out en long-covid
 • Fysiek herstel: Beweging in de buitenlucht ondersteunt het herstelproces, vooral voor langdurig zieke werknemers.
 • Zelfvertrouwen: Succeservaringen in de natuur dragen bij aan het opbouwen van zelfvertrouwen, cruciaal voor spoor 1-, spoor 2 en spoor 3-re-integratie.

Accepteer cookies om deze video te bekijken

Onze programma's voor re-integratie in de natuur

Re-integratie eerste spoor

Voor werknemers die binnen hun eigen organisatie terugkeren, bieden we een op maat gemaakt programma dat rekening houdt met individuele behoeften en capaciteiten. Het doel: op soepele wijze terugkeren naar de eigen werkplek.

Re-integratie tweede spoor

Voor werknemers die elders werk moeten vinden, bieden we begeleiding en trainingen om nieuwe arbeidskansen te creëren. Juist voor werknemers die kiezen voor re-integratie in de natuur, is het belangrijk een goede match te vinden tussen werknemer, functie én werkplek/werkomgeving.

Re-integratie derde spoor

Ben je eigenrisicodrager voor de WGA, dan is er sprake van 3e spoor re-integratie. Zodra de werknemer arbeidsmogelijkheden heeft, kan dit traject worden gestart. Er wordt gekeken naar de restverdiencapaciteit, ofwel het percentage dat de arbeidsongeschikte werknemer nog kan verdienen na ziekte.

Kiezen voor re-integratie in de natuur: meest voorkomende situaties

Iedere verzuimende werknemer heeft baat bij re-integratie in de natuur, maar er zijn werknemers waarvoor dit extra geschikt is. De voordelen die re-integratie in de natuur biedt, zijn met name belangrijk voor werknemers die zijn uitgevallen vanwege burn-out, longcovid of NAH.

Er zijn ook medewerkers die door andere oorzaken last hebben van een overmaat aan prikkels of concentratieproblemen. Denk aan bijvoorbeeld mensen met ADHD, autismespectrumstoornis, hoogsensitiviteit of hoogbegaafdheid. Ook voor deze doelgroep biedt re-integratie in de buitenlucht uitkomst.

Voor werknemers die vastlopen bij een traditioneel re-integratietraject, kan re-integratie in de natuur eveneens de kans op een terugkeer naar de arbeidsmarkt vergroten.

Plan van aanpak voor re-integratie in de natuur

Onze natuurcoaches in Delft zijn toegewijd aan het leveren van resultaten voor jouw verzuimende werknemers. We begrijpen dat coaching op maat bepalend is voor het succes van het re-integratietraject. Daarom stemmen we onze aanpak af op de specifieke doelen en behoeften van jouw werknemers.

Fases binnen re-integratie in de natuur

Over het algemeen zijn er 6 kenmerkende fases bij coaching in de natuur

 1. Kennismaken
 2. Verstillen
 3. (Ont)moeten
 4. Vertrouwen
 5. (Her)ontdekken
 6. Loslaten

Je kunt hier meer over lezen op onze informatiepagina coaching in de natuur

Wet –en regelgeving re-integratie in de natuur

Re-integratie in de natuur voldoet aan alle wet- en regelgevingvolgens de Wet verbetering poortwachter (Wvp).

Procedures re-integratietraject

De invulling bij re-integratie in de natuur wijkt af van een traditioneel re-integratietraject, maar de procedures en onderdelen zijn hetzelfde. Een spoor 2-re-integratie bestaat bijvoorbeeld uit de volgende onderdelen:

 1. Intakegesprek (kennismaking en kaart brengen situatie)
 2. Trajectplan opstellen door natuurcoach;
 3. Loopbaanbegeleiding (opstellen zoekprofiel en arbeidsmarktanalyse)
 4. Sollicitatiebegeleiding
 5. Jobhunting a
 6. Bemiddeling
 7. Nazorg

De 1 op 1 coaching bij re-interatie in de natuur is vaak een stuk intensiever en frequenter dan bij een tradioneel re-integratietraject.

Voor welke doeleinden is coaching in de natuur nog meer geschikt?

Coaching in de natuur is niet alleen geschikt voor re-integratietrajecten, maar biedt ook mogelijkheden voor:

Kennismakingsworkshop coaching in de natuur

Ben je nieuwsgierig geworden naar coaching in de natuur voor jouw werknemers? Meld je dan aan voor onze kennismakingsworkshop. De workshop is speciaal ontwikkeld voor HR-professionals, leidinggevenden en bedrijfsartsen.

Voor slechts 50 euro per persoon geeft Margriet Knospe je een rondleiding op haar landgoed en leg ze je uit hoe ze haar natuurcoaching vormgeeft en welke aspecten van de natuur bijdragen aan mentaal en fysiek welzijn.

Je kunt je online aanmelden voor de workshop. Margriet neemt dan spoedig contact met je op.

Vraag meer informatie of een offerte aan

Wil je geen kennismakingsworkshop volgen, maar wil je wel meer weten over de voordelen van natuurcoaching voor jouw organisatie? Laat je gegevens dan hieronder achter. We gaan graag met je in gesprek! Direct een offerte aanvragen kan natuurlijk ook.

Wij zijn u graag van dienst

Bekijk ons team
Zoeken