Menu Zoeken Coaching in de natuur 078 - 6 111 040
Nieuws & Artikelen

Mijn kracht als coach is mijzelf blijven

13 juni 2024
Moniek in 't Groen met collega's People in Place

Door: Moniek in 't Groen re-integratie- en loopbaancoach regio Breda en Dordrecht

In mijn jaren als coach heb ik gemerkt dat het allerbelangrijkste is om jezelf te blijven. Vooral in re-integratietrajecten, die vaak gepaard gaan met strikte regels en processen, is het cruciaal om je eigen kern te behouden. Dit heeft niet alleen mijn eigen werkplezier vergroot, maar ook de effectiviteit van mijn coachingstrajecten.

Balans tussen formeel en jezelf zijn

Een coachtraject is altijd maatwerk. Ondanks de vele regels en procedures die bij re-integratie horen, probeer ik altijd zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Dit betekent dat ik formalisme niet altijd leidend laat zijn. Door mijn authentieke zelf te zijn, kan ik het beste uit mijn cliënten halen. Zij ervaren mijn coaching als persoonlijk en betrokken, omdat ik echt tijd en aandacht besteed aan hen als individu.

​Cliënt re-integratietraject

"Door de gesprekken ontstond er niet alleen een zakelijk maar ook een persoonlijk vertrouwen. Mede door de inzet van mijn Moniek werd iedere ontmoeting een positieve ervaring en voelde ik mij begrepen en dat sterkte mij enorm."

Moniek in 't Groen re-integratie en loopbaancoach

Holistische werkwijze

Mijn aanpak is holistisch; ik kijk naar het geheel van het systeem waarin iemand functioneert. Dit omvat vijf niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel.

  • Fysiek: Ik vraag cliënten hoe ze hier zijn, wat ze doen in hun vrije tijd en moedig beweging aan waar mogelijk.
  • Mentaal: We onderzoeken kernkwaliteiten, allergieën en valkuilen. Bijvoorbeeld, hoe bescheidenheid kan doorschieten naar hooghartigheid.
  • Emotioneel: We bespreken hoe iemand met dingen omgaat.
  • Energetisch: Dit aspect is verweven in mijn hele aanpak, vaak onbewust. Alles is energie en je maakt deel uit van een groter geheel.
  • Spiritueel: Alleen als cliënten hiervoor openstaan, kijk ik naar vragen die meer op zielsniveau liggen. Dit gaat vaak over toekomstperspectieven en persoonlijke vervulling.

Instrumenten en voorbeelden

Een van de tools die ik vaak gebruik is het competentiespel. Dit helpt cliënten te ontdekken wat bij hen past en waar ze in kunnen groeien. Daarnaast kijk ik naar gezinsopstellingen, die vaak inzicht geven in patronen en dynamieken.

Een voorbeeld van mijn praktijk is een cliënt met pleinvrees. In plaats van te focussen op de beperking, nam ik diegene mee voor een kop koffie 400 meter verderop. Deze eerste stap buiten de comfortzone was essentieel voor vooruitgang.

Een ander praktijkvoorbeeld is een cliënt die door een blessure zijn werkhand niet kon gebruiken en zich nutteloos voelde. Na diverse tests en onderzoeken bleek dat functies, zoals camerabeveiliging of post sorteren goed bij hem pasten. Zijn wens om bij het NAC-stadion te werken, hebben we geïntegreerd met deze mogelijkheden.

Diepvrieskip als metafoor

Een metafoor die ik vaak gebruik in mijn coaching is die van de diepvrieskip. In een re-integratietraject (2e spoor) moet iemand vaak binnen drie weken solliciteren. Maar net zoals een diepvrieskip tijd nodig heeft om te ontdooien voordat je er een smakelijke maaltijd van kunt maken, heeft een cliënt tijd nodig om zich te oriënteren en klaar te maken voor de arbeidsmarkt. De ontdooitijd verschilt per persoon en daar houd ik rekening mee.

Rapportage als paspoort

De rapportage die ik als coach moet afleveren zie ik als een paspoort. Het is verplicht en noodzakelijk om de arbeidsmarkt te ontdekken, maar het echte avontuur begint pas daarna. Het gaat erom te ontdekken wat wél kan, in plaats van wat niet kan. Dit is de kern van mijn holistische benadering.

Persoonlijke passie

Als coach blijf ik trouw aan mezelf en blijf ik streven naar het beste voor mijn cliënten door hen als geheel te benaderen en hun unieke behoeften centraal te stellen. Dat is mijn kracht als coach.
​Mijn persoonlijke passies komen ook tot uiting in mijn werk. Net zoals ik met woninginrichting streef naar harmonie en schoonheid, en met reizen mijn horizon wil verbreden, ben ik nieuwsgierig naar mensen en hun verhalen. Dit vertaalt zich naar mijn coaching waarin ik streef naar het mooier en harmonieuzer maken van iemands leven en werk.

Zoeken