Re-integreren binnen uw organisatie (spoor 1)
Bij een eerste spoor re-integratietraject keert de werknemer terug bij u als werkgever in haar eigen (aangepaste) functie of een andere functie. Preventiecoaching (terugkeercoaching) speelt hierbij een belangrijke rol.
Via de Wet Verbetering Poortwachter wordt er van de werkgever verlangt dat zowel de werkgever als de werknemer zich samen met de arbodienst of gecertificeerde bedrijfsarts inspannen om de getroffen werknemer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Hierbij wordt een Plan van Aanpak opgestart. Bij ziekteverzuim van één jaar behoort er een 1e jaars evaluatie plaats te vinden. Het kan voorkomen dat er nog niet vastgesteld kan worden of en wanneer de werknemer kan re-integreren. In dit geval wordt er een re-integratie 2e spoortraject opgestart.
Re-integreren naar een andere werkgever (spoor 2)
De werknemer kan niet meer bij uw organisatie re-integreren. Uw werknemer wordt door ons begeleid bij het zoeken en het vinden van een baan passend bij haar of zijn capaciteiten. Dit vindt plaats in twee fases.
- Persoonlijke ontwikkeling: coaching en training in wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik;
- Actief zoeken naar een baan en het ontwikkelen van de juiste vaardigheden middels o.a. sollicitatietrainingen en onze vacaturebank JobXS.
Re-integratie als u risicodrager bent voor de WIA (spoor 3)
Als u als werkgever eigen risicodrager bent voor de WIA en de medewerker komt in aanmerking voor een WIA (WGA) uitkering, dan kunnen wij hier ook in ondersteunen. Wij begeleiden uw werknemer bij het zoeken en het vinden van een baan passend bij haar of zijn capaciteiten. Het contact loopt dan veelal via een verzekeringsmaatschappij.
In onderstaand document vindt u meer informatie over uw verplichtingen als eigen risicodrager.
Gespecialiseerde re-integratietrajecten.
Er zijn re-integratietrajecten, waar zowel de werknemer als de werkgever gebaat is bij een re-integratiecoach met een bepaalde specialisatie.
Denk aan re-integratietrajecten voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). People in Place heeft experts op dit gebied die uw werknemers op een juiste manier kunnen begeleiden.
Een ander voorbeeld is de locatie waar de re-integratietrajecten plaatsvinden. Zo zijn er werknemers die juist gebaat zijn bij re-integratie in de natuur. Daarvoor heeft People in Place een samenwerking met Buiten Werkt in Delft. Hier kunnen werknemers op het Landgoed Buitenleeft hun belastbaarheid (fysiek en mentaal) vergroten en worden daarbij begeleid door een expert op dit gebied.
Wat is de Wet Verbetering Poortwachter?
Binnen De Wet Verbetering Poortwachter zijn voor re-integratie richtlijnen vastgelegd. Volgens de Wet wordt er een Plan van Aanpak opgesteld, dat gericht is op de terugkeer in het arbeidsproces. UWV kent tevens richtlijnen voor aangepast eigen werk of ander passend werk binnen uw bedrijf.
Wij ondersteunen u als werkgever bij de uitvoering hiervan en de vertaalslag te maken van de complexe regelgeving naar uw situatie.
Bent u al bekend met de Checklist re-integratie?
Met de Checklist re-integratie heeft u een kort en handig overzicht van de activiteiten die ondernomen moeten worden tijden een re-integratie traject.
Download hier onze handige checklist voor re-integratietrajecten.