Menu Zoeken Coaching in de natuur 078 - 6 111 040
Nieuws & Artikelen

Verborgen begeleiding

1 maart 2024
Reinier van der Hel - Loopbaancoach

Door: Reinier van der Hel (Eigenaar en coach bij People in Place)

Als medeoprichter van People in Place en ervaren loopbaan- en re-integratiecoach kom ik dagelijks in aanraking met de complexiteit van outplacement- , re-integratie en andere loopbaantrajecten. Wat vaak ongezien blijft voor werkgevers en HR-professionals, is de diepte en de menselijkheid die schuilgaat achter deze processen. Ik wil met jullie delen wat deze 'verborgen begeleiding' inhoudt en waarom het zo cruciaal is.

De onzichtbare strijd

Wanneer een cliënt bij mij komt voor een re-integratietraject, zie ik vaak een verhaal van strijd en doorzettingsvermogen dat verder gaat dan wat in rapporten staat. Deze mensen hebben al een lange weg afgelegd, vaak gevuld met onzekerheden en uitdagingen die niet in een FML passen. Mijn rol gaat verder dan het volgen van protocollen; het gaat om het opbouwen van vertrouwen en het herstellen van de mens achter de werknemer.

Rol van vertrouwenspersoon

In mijn rol als coach word ik vaak gezien als een vertrouwenspersoon. Cliënten delen hun persoonlijke en professionele uitdagingen met mij, wat mij een uniek inzicht geeft in hun leven. Dit helpt mij om een volledig beeld te vormen van hun situatie, wat essentieel is voor een succesvol traject.

De kracht van empathie

Empathie speelt een grote rol in mijn werk. Het begrijpen van de emotionele en mentale toestand van een cliënt is cruciaal. Ik luister naar hun zorgen en angsten, en samen werken we aan het overwinnen van obstakels. Deze empathische benadering helpt om een sterkere, meer betekenisvolle connectie met de cliënt op te bouwen.

Levensstijl als sleutel tot succes

Ik geloof sterk in het belang van een gezonde levensstijl, niet alleen voor fysieke, maar ook voor mentale gezondheid. Mijn advies gaat vaak verder dan de werkvloer, waarbij ik cliënten aanmoedig om activiteiten te vinden die hen voldoening geven en helpen om stress te beheersen. Of het nu gaat om sport, hobby's of andere vormen van zelfzorg, deze aspecten zijn cruciaal voor duurzame inzetbaarheid.

Reinier van der Hel Re-integratiecoach

Persoonlijke voorbeelden

Ik heb cliënten begeleid die worstelden met een scala aan uitdagingen. Van iemand die bijna met pensioen ging en twijfelde over de volgende stappen, tot iemand die zich schaamde om over psychische problemen te praten. Elk van deze situaties vereiste een unieke aanpak, waarbij ik altijd probeer om de mens achter de werknemer te zien en te ondersteunen.

Balanceren tussen regels en menselijkheid

Een constante uitdaging in mijn werk is het vinden van een balans tussen het naleven van wet- en regelgeving en het doen wat echt goed is voor de cliënt. Soms betekent dit dat we meer tijd nodig hebben voor een traject, of dat we buiten de gebaande paden moeten denken om het beste resultaat voor de cliënt te bereiken.

De mens staat centraal

Het werk van een re-integratiecoach gaat verder dan wat op papier staat. Het is een reis van empathie, begrip en soms het trotseren van conventies om het beste voor onze cliënten te bereiken. Mijn doel is om niet alleen te voldoen aan de eisen van een traject, maar om een omgeving te creëren waarin cliënten zich echt ondersteund voelen en kunnen groeien. Want uiteindelijk gaat het om mensen, en dat mogen we nooit vergeten.

Misschien ben je nieuwsgierig geworden naar wat wij voor je organisatie en je werknemers kunnen betekenen. Ik vertel je er graag meer over. Bel 078 - 6 111 040 of stuur een e-mail naar reinier@peopleinplace.nl

Zoeken